Educació secundària

Àrea: Tecnologia i Història

Presentació de l’activitat

Mitjançant les explicacions d’una guia, treballarem l’evolució del transport des de la invenció de la roda fins als carros i carruatges emprant la tracció animal, i alhora veurem els oficis antics que feien possible el desenvolupament del fet traginer. Centra la seva actuació en el període cronològic comprès entre el s.XIX i la primera meitat del s.XX, tot i que mostra un seguit de peces pretèrites que ajuden a assolir una millor composició de l’evolució històrica del transport a través de la figura del Traginer.

Objectiu General

Aproximar als alumnes/as al que va ser i significar el món del traginer i els oficis antics que s’hi relacionaven, així com les diferents tipologies de carros i carruatges que hi ha representats al llarg del Museu.

Educació secundàriaObjectius Específics

– Entendre la importància de la figura del traginer i saber què feia.
– Identificar els tres elements bàsics en l’evolució del transport al llarg de la Història: la Roda, la Ferradura i el Collar Modern.
– Identificar els oficis antics relacionats amb el món del traginer i reconèixer la tasca principal de cadascun d’ells.
– Conèixer la festa del Tres Tombs.
– Identificar les principals tipologies de carros i carruatges del museu.

Desenvolupament

Durada: 1h-1’30h aproximadament.
Nombre d’alumnes per grup: 30/35 alumnes.
Entrada al museu per alumne: 2,50€

Realització

Departament d’Educació del Museu del Traginer d’Igualada i amb el suport i col•laboració del Servei Educatiu de l’Anoia i el Grup de Mestres de l’Anoia.

Proposta de treball ABANS de la Visita

A l’aula:
– Els docents disposen del Quadern del Mestre, on podran trobar tots els continguts de la visita.

Propostes de treball DESPRÉS de la Visita                                                

al Museu:
– S’ofereix la possibilitat de veure una filmació-documental, de caire etnològic que mostra els Tres Tombs d’Igualada de l’any 1961, on els alumnes podran veure en 19 minuts de durada, com es traginaven pells pel barri adober de la vila, amb els carros i els animals. D’aquesta manera els alumnes poden veure amb els seus propis ulls el que han vist al llarg del Museu. (Tots els nivells educatius)